Codul deontologic al consilierului

Cod deontologic al consilierului

Lefter Marcela

1.Rolul unui cod deontologic este acela de a forma conduite, de a înfăţişa ce înseamnă onoare şi respect în profesie. A-ţi respecta profesia înseamnă a te respecta pe tine însuţi, respectându-i pe ceilalţi. De aceea, orice cod deontologic se adresează în primul rând omului şi conştiinţei lui, iar acceptarea lui trebuie să fie liber consimţită.Respectarea codului deontologic al profesiei este un semn al prestigiului si reputatiei consilierului.

2.Voi avea o regula de aur:a adevarului care presupune sa spun intodeauna adevarul.De ce este atat de important pentru mine?Pentru a putea sa discern adevarul de minciuna,pentru a putea sa recunosc sinceritatea.

3.Doresc sa-mi controlez tendintele de a proiecta ganduri negative la adresa altor oameni fata de care simt ca am fost nedreptatita,sau m-au facut sa sufar;gandurile negative ma fac sa fiu agresiva si ele sunt un obstacol in calea cunoasterii profunde a fiirii oamenilor.

4.Nepasarea,cand este privita din perspectiva egoismului si a orgoliului poate fi confundata cu detasarea.Nepasarea este o forma a violentei.Voi duce pana la capat,cu orice efort,in afara oricaror considerente colaterale,fiecare caz cu care ma voi confrunta,a abandona un om aflat in suferinta psihica este cel mai grav atentat la moralitatea profesiei.

5. Detasarea de falsele valorii materiale ale societaii de „consum” in care traiesc(haine,case,masini,etc.).Tentatiile materiale ma pot face sa alunec pe topoganul nesfarsit al acumularii de posesiuni materiale si ma pot devia de pe calea cunoastrii care ma face cu adevarat fericita.

6.Imi doresc atingerea unei starii launtrice de multumire prin evolutia si preocuparile mele in munca mea de cunoastere a omului

7.Ma voi angaja in acele activitai de consiliere pentru care sunt pregatita,

8.Cea mai importanta dimensiune morala a consilierii este imbunatatirea conditiei existentiale a fiintei umane.Voi pleca la drum,in fata fiecarui caz,cu dorinta de a ajuta sa se gandeasca o problema din mai multe perspective.

9.Relatiile consilierului cu beneficiarii serviciilor sale profesionale se bazeaza pe onestitate si confidentialitate.

10.Voi folosi un limbaj adecvat si respectuos fata de client evitand  folosirea termenilor care pot aduce prejudicii persoanelor, grupurilor sau comunitatilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s