Glucidele Neasimilabile

Numele generic al tuturor glucidelor este acela de carbohidrati.Dintre glucide,deosebim glucidele asimilabile,glucidele neasimilabile si indulcitorii.Glucidele neasimilabile-este vorba despre fibre,al caror rol in tranzitul intestinal si in alimentatie nu este lipsit de importanta.Fibrele ajuta tranzitul intestinal,actionand impotriva constipatiei.Prezenta fibrelor da o senzatie de satietate prin reducerea vitezei de golire a stomacului,ceea ce este important pentru un regim de slabire si pentru evitarea tentatiei de a manca in permanenta,cu care ne confruntam multi dintr noi.Fibrele reduc absorbtia de lipide si glucide pentru ca limiteaza contactul alimentelor cu peretii digestivi,in felul acesta putem manca mai mult fara a beneficia de caloriile ingerate.Cu exceptia ligninei toate fibrele sunt carbohidrati.Fibrele strabat tubul digestiv pana in colon fara a fi modificate sau descompuse de enzimele sau sucurile digestive.Totusi unele fibre vor fi totusi atacate la nivelul colonului de bacterii specifice.Sunt mai multe categorii de fibre:celuloza,pectina,guma,mucilagiul,alginatul.Fibrele apartin regnului vegetal.Ele nu sunt digerate si nu au niciun rol energetic.Fibrele se gasesc in cereale(paine integrala,paine cu cereale,orez integral,fulgi de ovaz),in leguminoase(naut,linte,fasole),in unele fructe(in principal migdale,mere),in cateva legume(in principal morcovi).

Atunci cand organismul nostru nu primeste hrana,el foloseste mai intai glucidele din rezerve(foarte putine),apoi lipidele(aflate in cantitati ce difera de la un individ la altul).In acest timp,insa inima,muschi,etc. continua sa piarda celule,care trebuiesc inlocuite.Pentru ca organismul nu primeste din exterior nici un aport alimentar,organele incep sa fie periclitate.In acest timp creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona-este singura lui hrana pe care o poate folosi.Ce va face organismul ?De unde va face rost de glucoza ? Renunta la pretiosi aminoacizii pe care ficatul ii transforma in glucoza.Dupa cum se vede,pierderea de greutate provocata prin post negru afecteaza in scurt timp organele.Prin aceasta metoda (post negru) pierderea in greutate este impresionanta,dar periculoasa.In plus,la reluarea alimentatiei,greutatea revine in mod invariabil,cu mai putina masa musculara insa,si cu mai multe grasimi.De aceea,la aplicarea unui regim de slabire trebuie sa ne gandim,sa ne gandim si iar sa ne gandim.Nu-i usor.Sa ne informam,sa ne documentam pentru ca nu-i lucru cu care se glumeste sau se joaca.Cand vom aplica un regim echilibrat prin care organismul primeste aminoacizii de care are nevoie (si pe care,in unele cazuri,nu-i poate sintetiza),precum si carbohidrati(glucide),va folosi rezervele de lipide pentru a compensa lipsa de calorii.Un bun regim de slabire este acela care determina pierderea de lipide (grasimi),si nu a masei musculare.Creierul,globulele rosii si glandele suprarenale folosesc in conditii normale pentru a se alimenta doar glucoza.In caz de necesitate,ficatulĀ  va transforma,doar pentru folosul lor,lipide sau protide(proteine) in glucoza.Exista multe regimuri de slabire.Fiecare dintre aceste regimuri se bazeaza pe un concept dietetic,spre exemplu eliminarea totala a glucidelor,regim disociat,diete proteice,etc.Unele dintre aceste regimuri permit efectiv o pierdere destul de rapida in greutate,uneori chiar fara probleme pentru sanatate,altele dimpotriva sunt chiar periculoase.Dr.Jacques Fricker a scris o lucrare:Le guide du bien maigrir(Paris,1993) in care face o descriere interesanta a acestor regimuri,subliniind avantajele si dejavantajele fiecaruia dintre ele.El a spus ca”autopsiile au demonstrat ca inima persoanelor decedate in cursul unor diete proteice avea celeasi caracteristici ca si a unor persoane moarte de inanitie”(pag.39)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s