Clasificarea Glucidelor

Glucidele
1 g glucide=4 Cal
Glucidele(carbohidrati sau zaharuri) constitue alimentatia noastra de baza,deoarece ar trebui sa reprezinte mai bine de 50% din aportul alimentar zilnic.Carbohidratii constitue o vasta categorie de produse care se ofera utilizatorului in alimente sub forme diferite:de la batoane de ciocolata la ciuperci,spaghete,paine.Toate aceste glucide nu au aceleasi proprietati energetice si gustative.Nu toti hidratii de carbon sunt dulci.Este important ca utilizatorul sa invete sa le aleaga in functie de nevoile sale energetice.Sunt preocupata de ce anume trebuie sa-si aleaga sportivul inaintea cursei  ce carbohidrati poate folosi.Dar si de bolnavul de diabet ce va include in dieta sa.Astazi in magazine se gaseste o gama larga de produse care consumate in exces duc la obezitate.As enumera bauturi carbogazoase,dulciuri,produse de patiserie.Trebuie sa invatam sa folosim glucidele in mod corect,sa invatam sa le cunoastem pentru a le manca la momentul potrivit.
Clasificare glucidelor
Zaharurile(glucide simple)-aceste glucide au in componenta o singura molecula(monozaharida)sau doua molecule(dizaharide).
Monozaharide:
-glucoza sau dextroza(prezenta in miere sau fructe);
-fructoza(prezenta in fructe,legume si miere);
-galactoza(inexistenta in stare naturala).
Dizaharide:
-sucroza sau zaharoza(prezenta in trestia-de-zahar,sfecla-de-zahar,fructe,legume,sucul de artar)-cele doua monozaharide care alcatuiesc sucroza sunt glucoza si fructoza;
-lactoza(prezenta in lapte)-cele doua monozaharide care alcatuiesc lactoza sunt glucoza si galactoza;
-maltoza(prezenta in germenii de grau)-este formata prin combinarea a doua molecule de glucoza.
Polizaharidele(glucide complexe)
Aceste glucide sunt compuse din numeroase molecule.Unele pot fi asimilate de organismul uman doar daca sunt preparate termic(cu alte cuvinte,daca moleculele mari dunt scindate ),cum este cazul cartofilor.Altele nu sant deloc asimilabile,servind,la reglarea tranzitului intestinal(fibrele):
-amidon(prezent in cereale,leguminoase,fructe si tuberculi);
-glicogen(asociere de mai multe molecule de glucoza)este modul in care ficatul stocheaza glucidele;
-fibre(leguminoase,tarate,legume uscate)

Numele generic al tuturor glucidelor este acela de carbohidrati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s